Els Dijous parlem dels compositors / Los Jueves hablamos de los compositores

–       Anton Bruckner(1824-1896): Va néixer el 4 de Setembre de 1824 al poble austríac de Ansfelden, prop de Linz.

  • En 1834 ja tocava l’òrgan de la parròquia i es trasllada a casa del seu oncle on estudia òrgan, piano, violí i composició. 

Onze anys després, aconsegueix el títol de mestre d’escola i torna a Sant Floirán on és nomenat primer assistent de l’escola parroquial. En 1855 viatja a Viena, on estudia teoria de la música i contrapunt amb Simon Sechter. Aquest mateix any, també es converteix en l’organista de la catedral de Linz.

En 1861 aconsegueix el títol de professor de música, entaula amistat amb el director d’orquestra Otto Kitzler, qui ho introdueix en l’estudi de les obres de Beethoven, Mendelssohn, Meyerbeer i Wagner.

En 1868 mor Sechter, i Bruckner accepta ocupar la seva càtedra de teoria de la música del Conservatori de Viena.

Bruckner, després de tocar en el òrgan de la catedral de Notre-Dóna’m en 1869, és invitat dos anys després a inaugurar el gran òrgan del Royal Albert Hall de Londres.

El govern en 1891 li concedeix una pensió anual de 400 gulden. En aquest mateix any és investit doctor honoris causa per la Universitat de Viena. Tres anys després toca per última vegada un òrgan, en concret el del monestir de Klosterneuburg.

L’11 d’Octubre de 1896 mor a Viena i, com era el seu desig, rep sepultura cristiana als peus de l’òrgan de l’església de Sant Floirán.

/

–       Anton Bruckner(1824-1896): Nació el 4 de Septiembre de 1824 en el pueblo austríaco de Ansfelden, cerca de Linz.

  • En 1834 ya tocaba el órgano de la parroquia y se traslada a casa de su tío donde estudia órgano, piano, violín y composición.

Once años después, consigue el título de maestro de escuela y regresa a San Floirán donde es nombrado primer asistente de la escuela parroquial. En 1855 viaja a Viena, donde estudia teoría de la música y contrapunto con Simon Sechter. Ese mismo año, también se convierte en el organista de la catedral de Linz.

En 1861 logra el título de profesor de música, entabla amistad con el director de orquesta Otto Kitzler, quien lo introduce en el estudio de las obras de Beethoven, Mendelssohn, Meyerbeer y Wagner.

En 1868 muere Sechter, y Bruckner acepta ocupar su cátedra de teoría de la música del Conservatorio de Viena.

Bruckner, tras tocar en el órgano de la catedral de Notre-Dame en 1869, es invitado dos años después a inaugurar el gran órgano del Royal Albert Hall de Londres.

El gobierno en 1891 le concede una pensión anual de 400 gulden. En ese mismo año es investido doctor honoris causa por la Universidad de Viena. Tres años después toca por última vez un órgano, en concreto el del monasterio de Klosterneuburg.

El 11 de Octubre de 1896 fallece en Viena y, como era su deseo, recibe sepultura cristiana a los pies del órgano de la iglesia de San floirán.