Els Dijous parlem dels compositors / Los Jueves hablamos de los compositores

  • Franz Liszt (1811-1886): Va néixer el 22 d’octubre en Doborján, Hongria (actual Raiding, Àustria).

El seu pare, Ádám Liszt, va ser qui va guiar al jove Liszt en els seus primers passos en la música, ensenyant-li a tocar el piano i instruint-li en les obres de Haydn, Mozart i Beethoven. Als nou anys va fer el seu primer concert de piano en Oedenburg (Hongria).

En 1823 viatja a París, on Cherubini rebutja el seu ingrés en el conservatori. Un any després va debutar a la capital gal·la amb un concert que causo sensació i després va oferir recitals a Londres i Manchester. Arran de les seves actuacions va iniciar una gira un any després per França i Anglaterra.

En 1839, per primera vegada després de la seva infància va tornar a Hongria i passat un any es va estrenar com a director d’orquestra. Onze anys després Va dirigir l’estrena de l’òpera Lohengrim, de Wagner.

En 1871, la pianista i admiradora Olga Janina intenta matar-ho i després suïcidar-se, encara que no ho aconsegueix. Tres anys després és nomenat director de l’Acadèmia de Música de Budapest.

Després de la mort de Wagner, en 1883, dirigeix el concert en la seva memòria. Tres anys més tard dóna el seu últim concert a Luxemburg. Mor el 31 de juliol en Bayreuth.

/

  • Franz Liszt (1811-1886): Nació el 22 de octubre en Doborján, Hungría (actual Raiding, Austria).

Su padre, Ádám Liszt, fue quien guió al joven Liszt en sus primeros pasos en la música, enseñándole a tocar el piano e instruyéndole en las obras de Haydn, Mozart y Beethoven. A los nueve años hizo su primer concierto de piano en Oedenburg (Hungría).

En 1823 viaja a París, donde Cherubini rechaza su ingreso en el conservatorio. Un año después debutó en la capital gala con un concierto que causo sensación y después ofreció recitales en Londres y Manchester. A raíz de sus actuaciones inició una gira un año después por Francia e Inglaterra.

En 1839, por primera vez tras su infancia regresó a Hungría y pasado un año se estrenó como director de orquesta. Once años después Dirigió el estreno de la ópera Lohengrim, de Wagner.

En 1871, la pianista y admiradora Olga Janina intenta matarlo y después suicidarse, aunque no lo consigue. Tres años después es nombrado director de la Academia de Música de Budapest.

Tras la muerte de Wagner, en 1883, dirige el concierto en su memoria. Tres años más tarde da su último concierto en Luxemburgo. Fallece el 31 de julio en Bayreuth.